Documentaire

De documentaire SamenZelf laat zien hoe de SamenZelfKunde handen en voeten krijgt in het werk van REA College Bartiméus. Bekijk hier de trailer:

Regisseur Mari Sanders zegt over het tot stand komen van de documentaire het volgende:
mari
“Zelf deed ik mijn middelbare school in het voortgezet speciaal onderwijs. Door mijn ervaring met een school waarin ‘gehandicapte kinderen’ bij elkaar gezet worden, had ik zo mijn twijfels over dit soort onderwijs. Toen REA College Bartiméus mij benaderde voor het maken van een film, vroeg ik me in eerste instantie dan ook af of dit wel een onderwerp voor mij was.

Schijn bedriegt.

Na wat informatie en wat rondkijken, was ik toch overtuigd. Deze organisatie deed het anders. Iedereen was baas over zijn eigen opleiding, er werd nauwelijks betutteld, en het allerbelangrijkste: er werd opgeleid naar werk.

Eenmaal aan het filmen merkte ik dat er overal om mij heen intense verhalen verscholen zaten, zowel in het leven van de studenten als in dat van de coaches.

Ik heb geprobeerd de jongeren en de coaches te portretteren, om zo via de ‘kleine’ verhalen de unieke visie van deze opleidingsvorm te laten zien. Iedereen die ik sprak heeft een eigen visie ontwikkeld op het leven: waar ze vandaan komen, waar ze nu zijn en waar ze heen willen.

Ik hoop dat de film inspireert en laat zien dat je te allen tijden in staat bent je leven in eigen handen te nemen, als je maar in de juiste omstandigheden bent, met de juiste mensen om je heen.

Dat belangrijke besef is voor mij de voornaamste inspiratie voor de films die ik maak, of ze nu gaan over fictieve personages of, zoals in dit geval, over de echte helden.”

In onze Workshops tonen wij de volledige documentaire SamenZelf.